Futbol Takım Doktorluğu

Futbol Takım Doktorluğu

27.00 TL
  • Sayfa Sayısı : 158
  • Kağıt Kalitesi : Kuşe
  • Ebatlar : 14.5 x 22 x 1.5
  • Barkodu : 9786058339538

Ürün geçici olarak temin edilememektedir.
Alanında Türkiye’de ilk”

" Takım doktoru ve sağlık ekibinin diğer üyeleri sporda başarı için teknik ekiplerin arkasındaki en önemli güç kaynaklarıdır. Teknik ekipler bu güç kaynaklarından yararlanabildikleri oranda başarı düzeylerini daha yukarılara taşırlar."



Küresel futbol endüstrisi içinde kulüplerin tüm paydaşları, üyeleri, çalışanları, yöneticileri ve kadroları arasında takım doktorunun yeri yaşamsal bir öneme sahiptir.



Bu ortamın getirdiği finansal baskılar altında başarıların etik kurallar dahilinde ve sporcu sağlığını riske atmadan, kazanma ve kaybetmenin ötesinde sürdürülmesi bir kulübün itibarını sağlamlaştıracak en temel yapı taşlarıdır. Takım doktorları da bu değerlerin en büyük taşıyıcısı ve savunucularından biridir. İşte bu ortamda ortopedist ve spor hekimi Dr. Bülent Zeren bu değerlerden köklenerek biriktirdiği deneyimler ve bilimsel bilgilerlealanında Türkiye’de ilk olan “Futbol Takım Doktorluğu” kitabını kaleme almıştır.



“Bu maçta oynamayacaksın da hangi maçta oynayacaksın” demeyen yöneticileri, “ne yaparsanız yapın bu maça yetiştirin” demeyen teknik direktörleri ve“bacağım kopsa oynayacağım” demeyen sporcuları büyük bir saygıyla anan Dr. Bülent Zeren, kitabının her sayfasında takım doktorluğunu öncelikle etik kurallar ışığında değerlendirmiştir.



Zeren, kitabında ilk olarak takım doktorunun temel nitelikleri, maç öncesi, sırası ve sonrasındaki görev ve sorumlulukları ile takım doktorluğunun püf noktalarını ele almaktadır. Buna ek olarak, kampta, tesiste, seyahatte ve gündelik yaşamda takım doktorunun sporcular başta olmak üzere, fizyoterapist, masör, yönetici, gazeteci ve taraftar gibi tüm paydaşlarla ilişkilerine dikkat çekmektedir. Sporcuların mahremiyet hakkı ve kendi sağlıkları konusundaki sorumluluklarının altını önemle çizen Zeren, sporcu sağlığı konusunda takım doktorunun yanında kulüplerin, yöneticilerin ve antrenörlerin yükümlülüklerine de vurgu yapmaktadır. Bunlarla beraber kitapta ilk yardım, tıbbi çanta, ağrı mücadelesi, doping, ergojenik yardım, deplasman sorunları ve enfeksiyon konularına da yer vermektedir. Bu kapsamlı ilk bölümün ardından “Futbol Yaralanmaları ve Önlenmesi” başlıklı ikinci bölümde “sakatlık değil, yaralanma” diyen Zeren, “yaralanma” kavramının yaygınlaşmasını hedefleyerek yaralanmanın tanımı, oluşumu, faktörleri ve nedenleriyle ilgili modelleri ele almıştır. Bunun ardından yaralanmanın önlenmesi ve yaralanma sonrası spora dönüş konularında geniş literatüre ve deneyimlere yer vererek çapraz bağ ve kasık gibi belirli yaralanma biçimlerine de odaklanmıştır. Koruyucu ekipmanlardan tekmeliğin nasıl olması gerektiğine özellikle vurgu yapan Zeren, kalecilerin koruyucu başlık kullanmasını önermiş, krampon özellikleri ve çevresel faktörlerle, yapay çimlerin yarattığı risklere dikkat çekmiştir. Yaralanmaları önlemede kullanılan kavramlar ile yaralanma mekanizmalarının belirlenmesindeki araştırma yöntemlerini de ele alan Zeren, futbol yaralanmaları ve önlenmesi konusunda yayınlanmış eserlerine de kitabında yer vermiştir. Bunlar arasında “Futbol Sevinç Yaralanmaları” 2005 yılında dünyanın en prestijli akademik spor hekimliği dergisi olan ‘American Journal of Sports Medicine’de yayınlanmış ve en çok okunan makale olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.



“Etik Kurallar, Görev ve Sorumluluklar” ile “Futbol Yaralanmaları ve Önlenmesi” başlıklı iki ana bölümden oluşan “Futbol Takım Doktorluğu” kitabı hem geniş bir bilimsel literatür içermekte hem de anlaşılır diliyle takım doktorları ve fizyoterapistler dışında sporculara, masörlere, teknik direktörlere ve yöneticilere de hitap etmeyi hedeflemektedir. Zeren’in bu kapsamlı çalışması sadece futbol değil, tüm takım sporları için de kaynak kitap olma niteliği taşımaktadır.

Henüz ürüne yorum yapılmamıştır. İlk sen yorum yapmak ister misin ?