Bürokraside Neler Oluyor? 45 %

Bürokraside Neler Oluyor?

31.90 TL 58.00 TL
  • Sayfa Sayısı : 372
  • Kağıt Kalitesi : Enzo
  • Ebatlar : 13.5 x 21 x 1.8
  • Barkodu : 9786057623935

Ürün geçici olarak temin edilememektedir.
Bilindiği üzere OECD uzmanlarının geliştirdiği bir ölçüm aracı olan, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile her üç yılda bir, ülkelerin eğitim sistemlerinin öğrenciler üzerinden (matematik, fizik, edebiyat ve yabancı dil öğrenme) ölçümü yapılmakta ve seviyeleri belirlenmektedir. En son 2015 yılında yapılan ve 2016 yılında açıklanan PISA sonuçları Türkiye için kötü bir tablo ortaya çıkarmıştır. Dünya ülkeleri sıralamasında kendi dilinde okuduğunu anlamada bile 65 ülke arasında 41. sıradayız. İşin korkunç olan tarafı problem çözme, icat ve buluş yapma becerisinde OECD ortalaması %11,4 iken Türkiye %2,2’dir. Güney Kore’de bu ortalama %28’dir. Eğitimdeki gerçeklerimiz maalesef böyle…
Bu sonuçlar bizim, 2012’de yapılan PISA sonuçlarının da gerisine gittiğimizi gösteriyor. Yani ibre yukarıya değil, aşağıya doğru gidiyor. Ama eğitimin sorumluluğunu üstlenmiş olanlar, ne yazık ki bu durumdan ders çıkarmış gibi gözükmüyor…
Siyasilerimizin şu kadar derslik yaptık, iktidarımızda şu kadar öğretmen atadık vb. sözleri bu tablo karşısında ne kadar anlamlı, değerlendirme siz değerli okurlarımızın…
Eğitim sistemimizin, kabiliyeti olanları teşvik etmek, erdemli, ahlaklı, şahsiyetli ve de idealist insanı inşa etmek gibi bir sorumluluğu, bir mecburiyeti var. Bunu gerçekleştiremezsek yukarıdaki tabloyu değiştirme imkânımız olamayacağı gibi, ekonomik sistemimizi de geliştiremeyiz.  Bu gidişle dünya ekonomi liginde hedef olarak belirlenen, 2023’te değil ilk 10’a girmek, ilk 20’de kalmamız bile mümkün olmayabilir.
Dünya eğitim liginde ilk 50’deki nesil ile dünya ekonomik liginde ilk 20’nin içinde yer almak veya ilk 10’un içine
yükselmek pek akla uygun düşmüyor. Bu durum 1600 CC motor gücü ile 30 tonluk bir yükü çekmeye çalışmak gibi bir şey… Bu tabi ki pek olası gözükmüyor.
Yazar Hakkında:
1955 yılında ÇORUM’da doğan ÇETİN, ilk ve orta öğrenimini Çorum’da okudu. 1979 yılında Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulundan mezun oldu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilim Enstitüsü Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programını 1988, Doktora Programını 2007 yılında bitirdi. 1988 yılında 3 ay süre ile İngiltere - Canterbury Christ Church College’da İngilizce dil kursuna katıldı. MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü iken (1989) UNESCO’nun bursu ile Paris’te IIEP’nin (International Institute for Educational Planning) 9 ay süren eğitim programına katıldı. 1993 yılında MEB Uluslararası Konferanslar Genel Sekreterliğinde Daire Başkanı olarak görevlendirildi. 1994 yılında MEB Yönetimi Değerlendirme ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın (YÖDGED) kuruluş çalışmalarında bulundu. 1995 yılında 4,5 ay süre ile ABD Arizona State University’de eğitim yönetimi konusunda seminer ve kurs programlarına katıldı. 1998-2008 yılları arasında YÖDGED’de Daire Başkanı olan ÇETİN, MEB’de Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Uygulama Projesinin ve mevzuatının hazırlık, uygulama, değerlendirme ve ödül sürecini yönetti. Aynı zamanda, MEB Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi ile Eğitim Yöneticileri İş Tanımı çalışmalarının koordinatörlüğünü yaptı. ÇETİN, MEB TKY uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen seminer ve kurslarda; Toplam Kalite Yönetiminin Felsefesi ve Temel İlkeleri, Liderlik, Motivasyon, Performans Değerlendirme, Süreç Yönetimi, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli, Öz Değerlendirme vb. konularda öğretim görevlisi olarak sunumlar yaptı. 2008 yılında T.C Astana (Kazakistan) Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğine atanan ÇETİN, Kazakistan’da Türkiye Türkçesinin yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yürüttü. İlk defa 2010 yılında Kazakistan-Almatı’da düzenlenen “Türk Dünyası 1’inci Çocuk Oyunları Şenliği” nin organizatörlüğünü yaptı. 16 Temmuz 2012 tarihinde yurt içi göreve dönen ÇETİN, 2014 yılında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığına atandı. ÇETİN’in, “Eğitimde Kalite ve Uygulama Örnekleri” adlı kitabının yanında, Eğitim, Kamu Yönetimi, Eğitim Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Eğitim Hizmetlerinin Sunumunda Kalite, Performans Yönetimi vb. konularda konferans, bildiri, gazete ve dergilerde yayımlanmış makale, hikaye ve incelemeleri bulunmaktadır. Evli ve 3 çocuk babası olan ÇETİN, İngilizce bilmektedir.

Henüz ürüne yorum yapılmamıştır. İlk sen yorum yapmak ister misin ?